17:23 - İl Millî Eğitim Müdürü Mehmet Ali Katipoğlu’nun, birim şefleriyle gerçekleştirdiği toplantı
14:43 - Amasyamızın yeni valisi Önder Bakan semt pazarında ziyaret gerçekleşti
10:12 - Amasya Moda Tasarımı Öğrencileri: Deprem Bölgesine Yardım Elini Uzatıyor
11:08 - ATSO Aylık Olağan Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi
11:00 - Amasya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Murat Kırlangıç, Turizm İşletme Belgeli İşletmelerle Buluştu
11:33 - Amasya’da Vergi Haftası Coşkusu
16:37 - Evlenen Çiftlerin Sayısı 2023 Yılında Azaldı
09:21 - “Hakkı hayata hakim kılmak için sendika diyoruz”
09:17 - “Ayniyat Saymanlarının Hakları için Yetkili Kurumlara Taleplerimizi İletiyoruz”
Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ebediyete intikalinin 85. yıl dönümünde Amasya Üniversitesinin tüm yerleşkelerinde 10 Kasım Atatürk’ü Anma Günü dolayısıyla anma töreni ve çeşitli etkinlikler düzenlendi.
Atatürk, Amasya’ya Beş Ziyaret Gerçekleştirdi
10 Kasım Atatürk’ü Anma Günü dolayısıyla Milli Hâkimiyet Yerleşkesi Atatürk Anıtı önünde yoğun bir katılımla gerçekleşen etkinlikte saygı duruşu ve istiklal marşı okundu, günün anlam ve önemi ile ilgili Eğitim Fakültesi Öğretim Üyelerinden Doç. Dr. Turgut İleri bir konuşma yaptı. Amasya Üniversitesi Eğitim Fakültesi gerçekleştirilen anma törenine, Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Kurt, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Resul Çekin, Genel Sekreter Osman Akbaş ile akademik, idari personel ve öğrenciler katıldı.
Doç. Dr. Turgut İleri 10 Kasım Atatürk’ü Anma Günü etkinliğinde yaptığı konuşmada, “Atatürk’ü ne kadar anlatmaya çalışsak da O’nu anlamamınız yolu Nutuk’u okuyarak anlamamızdan, Atatürk ile ilgili yazılmış bizzat onun yol arkadaşlarını hatıratlarını da okumamız gerekiyor. Yerli ve yabancı araştırmacıların kitaplarını bilmeliyiz. Atatürk, Amasya’ya yaklaşık beş ziyareti olmuştur. Bunlardan birinci ve ikinci ziyaretlerini hepimiz çok iyi biliyoruz. 12 Haziran ve 22 Haziran Amasya Genelgesinin de ilan edildiği ziyaretlerdir. Amasya Genelgesi’nin “Milletin istiklalini yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır” kararı bağımsızlığa ve cumhuriyete giden yolun başlangıcıdır. Amasya Görüşmeleri de yine İstanbul hükümeti tarafından Mustafa Kemal liderliğindeki hareketin kabul edilmesidir. Üçüncü ve dördüncü ziyaretleri rutindir. 22 Kasım 1930 yılında yaptığı beşinci ziyaretleri ise halka inme ve halkla buluşma açısından önemlidir. O günlerde Turhal-Amasya tren yolu yeni yapılmıştır. Bu beşinci ziyarette Amasya’da tarih dersine girer ve bir lisede toplanan objelerden bir müze de mevcuttur. Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yıldönümünde, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ebediyete intikalinin 85. yıl dönümünde bir kez daha rahmet, özlem ve minnetle anıyoruz.” dedi.
Atatürk, Türk Kadını Sosyal, Kültürel ve Siyasi Hayatın İçine Taşıdı
Amasya Üniversitesi İpekköy Yerleşkesi Mihri Hatun Konferans Salonunda Fen Edebiyat Fakültesi ve Tarih Kulübünce organize edilen “Atatürk ve Kadın” konulu konferans Ondokuz Mayıs Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serpil Sürmeli tarafından gerçekleştirildi.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serpil Sürmeli “Atatürk ve Kadın” başlığını taşıyan konferans konuşmasında, “Türk kadının sosyal, kültürel ve siyasi hayatın içerisinde aktif olarak rol oynaması Türkiye Cumhuriyeti Devleti kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün çağdaşlaşma yolunda attığı fiili adımlar sonucunda olmuştur. Türk kadının tarihte geçirdiği gelişme evrelerini Atatürk yakından takip etmiş, 16. yüzyıldan itibaren giderek gerileyen insani ve asli vasıflardan yoksun kalan kadını sosyal, kültürel ve siyasi hayatın içine taşımıştır. Türk kadını aynı zamanda Cumhuriyete giden yolda kazanılan zaferinde ortağıdır. Atatürk’e göre; İstiklal Mücadelesinde cephede ve cephe gerisinde kahramanca yer almış Türk kadını yaşamın her alanında eşit olmalıdır. Kadına gereken hakkı teslim eden bir liderin ülkesinde olmak hepimiz için gurur vericidir. Türk kadını hizmetinin takdiri olarak akademik, sosyal, kültürel ve siyasi hayatın içerisinde hakkettiği yeri almıştır. Layık olduğu değeri bulmuştur. Kadınlarımızın bu hakları elde tutması ve daha ileriye götürmesi gerekiyor. Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü bir kez daha rahmet, özlem ve minnetle anıyoruz.” dedi.
Konferansın sonunda Prof. Dr. Serpil Sürmeli’ye teşekkür belgesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Dudu Duygu Kılıç tarafından takdim etti.
Atatürk Konulu Kâğıt Rölyef Sergisi Açıldı
Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün fotoğraflarından oluşan Kâğıt Rölyef Sergisi Milli Hâkimiyet Yerleşkesi Kongre Kültür Merkezi’nde açıldı. Sergi de; Belgin Pergel, Latif İpek, Saime İpek Ceylani ve Selma Yılmaz’ın Atatürk Rölyef çalışmaları yer aldı. Serginin açışına Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Kurt, Genel Sekreter Osman Akbaş, Eğitim Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Resul Çekin ile akademik-idari personel ve davetliler katıldı.
Serginin açılış konuşmasını gerçekleştiren Amasya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Arş. Gör. Esra Avcı Kurt, “Ebediyete intikalinin 85. yıl dönümünde Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün kağıt rölyef eserlerinden oluşan serginin açılışında buluştuk. Bu eserleri bir araya getiren Belgin Pergel, Latif İpek, Saime İpek Ceylani, Selma Yılmaz’a ve üniversitemiz yönetimine teşekkür ediyoruz. İyi seyirler.” dedi.
Belgin Pergel, Latif İpek, Saime İpek Ceylani, Selma Yılmaz ve Arş. Gör. Esra Avcı Kurt’a sergiden dolayı hazırlanan teşekkür belgeleri Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Kurt, Genel Sekreter Osman Akbaş, Eğitim Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Resul Çekin tarafından verildi.
Rektörümüz Prof. Dr. Turabi, İl Protokolü ile Atatürk’ü Andı
Rektörümüz Prof. Dr. Ahmet Hakkı Turabi ise il protokolü ile birlikte, 10 Kasım Atatürk’ü Anma Günü dolayısıyla Yavuz Sultan Selim Meydanı’nda Amasya Valiliği tarafından organize edilen çelenk sunma törenine ve Belediye Kültür Merkezinde düzenlenen Atatürk’ü anma programına katıldı.