11:57 - Uluslararası Osmanlı ve Cumhuriyet Döneminde Seferberlik ve Sefer Organizasyonu Sempozyumu
11:20 - Amasya İdari Ziyareti
16:25 - Başkanı Sevindi, Başarılı Gençlerle Bir Araya Geldi
16:20 - Başkan Yeşilgöz “2025 Yılı Bütçesine Yönelik Taleplerimizi Yineleyeceğiz”
16:07 - Amasyada Tır Kazası 1 Yaralı
16:00 - Kış Lastiği Zorunluluğu 1 Aralık’ta Başlıyor
15:55 - Amasya’da Sağlık ve Eğitimdeki Yatırımlar Vali Bakan’a Sunuldu
15:43 - Ey DÜNYA
15:33 - Amasyalı 13 Yaşındaki Genç Mucit, Tarihi Yapay Zeka ile Geleceğe Taşıyor
Amasya’nın Çiğdemlik köyünde cennet hurması üreten çiftçiler, taze hurmanın kilosunu 15 TL’ye, kurutulmuş hurmanın kilosunu ise kalitesine göre 200 ile 300 TL arasında değişen fiyatlarla toptan satabiliyor. Çiftçiler, yaş hurmayı satmak yerine kurutarak daha fazla kazanç elde ediyorlar. Hurmanın kurutulma süreci ise oldukça zahmetli ve dikkat gerektiren bir iş. Cennet hurmalarının kurutulması sürecinde çiftçiler, hurmaları topladıktan sonra soyuyor ve plastik aparatlara takarak kurumaya bırakıyor. 6 kilo yaş hurmadan yalnızca 1 kilo kuru hurma elde edilebiliyor. Ancak, kurutulmuş hurmanın piyasa talebi yüksek, çünkü yoğun antioksidan içeriğiyle sağlığa faydalı bir ürün olarak tercih ediliyor.
Hurmayı kurutarak satışa sunan üretici Meral İnce, bu işi 4 yıldır yaptıklarını belirtiyor. İnce, “Yaşını 15 TL’ye sattığımız hurmayı kurutarak bazen 5 veya 6 kilodan 1 kilo alıyoruz. Bu zahmetli bir süreç, çünkü hurmaların soyulması, takılması ve kurutulması 40 günü bulabiliyor” diyor. Meral İnce, özellikle büyük şehirlere kargo göndererek satış yapmayı tercih ettiklerini belirtiyor. Bir diğer üretici Vedat Kurt ise, kendi hurma bahçelerinden ürün yetiştirdiklerini ve hasat sonrası hurmaları kurutma işlemine başladıklarını ifade ediyor. Kurt, hurmaların soyulup aparatlara asılmasının ardından iklim şartlarına bağlı olarak 1 aydan 40 güne kadar bir sürede kurumaya başladığını ve bu sürecin sürekli kontrol gerektirdiğini vurguluyor. Ayrıca, hurmaların havaların uygun gitmemesi halinde riske girebileceğini ve bazı ürünlerin çöpe atılma durumu olabileceğini de belirtiyor.
Amasya Ziraat Odası Başkanı Mustafa Cebeci, Amasya’da 950 dekar alanda cennet hurması üretimi yapıldığını ve bu yıl 1.900 ton civarında rekolte beklediklerini ifade etti. Cebeci, bu yıl taze hurma fiyatlarının geçen yıla göre biraz düşük olduğunu, taze hurma fiyatlarının 10 ile 15 TL arasında değiştiğini belirtiyor. Ancak, hurmanın kurutulmasının üreticilere önemli kazançlar sağladığını ve kurutulmuş hurmanın toptan fiyatının 150-200 TL arasında değiştiğini, piyasa fiyatlarının ise 300 TL civarına kadar çıkabildiğini söylüyor. Cebeci, çiftçilere bu alanda daha fazla destek sağlayarak, daha fazla hurmanın kurutulmasına ve dolayısıyla daha fazla kazanç elde edilmesine yardımcı olmayı hedeflediklerini belirtiyor.